googleb6c02af2bf83b897.html
top of page

Wat je niet wist over Afghaans wandelen


Afghaans wat??

Al gehoord van Afghaans wandelen?

In de vroege jaren 80 was een zekere Edward Stiegler op missie in Afghanistan. Hij geraakte erg gefascineerd door de Maldarnomaden en hoe zij er in slagen om tot 700km te voet af te leggen in minder dan 12 dagen. Ze doen dat op grote hoogte wat het exploot nog indrukwekkender maakt. Doe hen maar na, …. 60 km per dag en 38km in minder dan 6 uur... en nauwelijks zuurstof in de lucht.

De techniek

Stiegler bestudeerde het geheim achter hun prestaties en documenteerde een en ander. Het geheim blijkt te schuilen in een bijzondere synchronisatie tussen ademhalingsritme en wandelritme. De noodzakelijke concentratie en ademhalingstechniek brengen de nomaden bovendien in een versterkende trance. Hierbij ontspant ze zich maximaal terwijl hun vermogen naar ongekende toppen schiet.

Het sluit nauw aan bij ademhalingstechnieken die in Yoga worden gebruikt. We spreken dan ook soms over meditatief wandelen.

Niet enkel de Afghaanse nomaden beheersen de techniek. Ook in vele andere gebieden (Tibet, Afrika, …) waar 'wandelen' het meest voor de hand liggende transportmiddel is en waar de te overbruggen afstanden groot zijn, past men het principe toe.

Waarom het voor jou leuk kan zijn

Afghaans wandelen is een ideale manier om te ontspannen, te mediteren en tegelijk al je zintuigen te openen en alert te maken voor de ontelbare indrukken van landschappen en natuur. Terwijl je tot rust komt hernieuw je je lichamelijke en geestelijke energie.

Zoals bij vele andere fysieke activiteiten, stimuleer je je hart en bloedsomloop. Ook je spieren en lymfestelsel ondergaan goede invloeden. Mensen die de techniek vaker inzetten, zeggen dat ze stressbestendiger worden, beter slapen en zelfs een betere houding aannemen waardoor allerhande pijnlijke kwaaltjes zoals rug-, heup- of schouderpijn verdwijnen.

Heb je zin om een Afghaanse wandeling te doen en de techniek te leren? Laat het weten via het contactformulier op mijn site.

Tot gauw!


67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page