googleb6c02af2bf83b897.html
top of page

Wanneer kom jij uit de podcast?


Content marketing: door zoveel mogelijk gratis waardevolle inhoud te verspreiden een autoriteit in je sector worden en daardoor je groeiende community je beste sales & marketers laat worden, ... en natuurlijk je meest loyale klanten.

En de oren?

Het gros van de marketing spreekt onze visuele zintuigen aan. Ondertussen stonden tienduizenden actieve landgenoten vorig jaar allen samen 66 volle dagen in files van meer dan 100 kilometer (Hajo Beeckman). Tel daar nog alle uren bij dat er gereden wordt, gesport, gewandeld of geluierd en je krijgt een zee van (opportuni)tijd om je doelgroep op een auditief onderhoudende manier te bereiken via je Podcast.

Wanneer het in de VS regent, ...

Ik wil je in dit stukje niet lastig vallen met cijfers uit de VS. Ze zijn een mooie indicator, dat wel, hier gaan we vooral enkele concrete lokale voorbeelden bekijken. Ik begon anderhalf jaar geleden zelf met een eerste Podcast. Ondertussen deel ik mijn ervaring en kennis graag met bedrijven die zelf ook aan de slag willen.

dan kom je uit de podcast

Uit de podcast komen is een avontuur op zich, ... wanneer je het zonder externe hulp doet:

  • Gebruik je foute micro's bij het opnemen, zoals ik het in het prille begin deed, dan zijn je opnames van slechte kwaliteit. Wanneer je de podcast in de wagen beluistert, zap je meteen naar iets anders. Het is trouwens in de wagen dat je heel veel storende fenomenen opmerkt: een al te groot stereo-effect, grote volumeverschillen waardoor je voortdurend aan de volumeknop moet prutsen, vervelende tics, of achtergrondgeluiden, ...

  • Er zijn ook tal van stijlelementen die je podcast leuk of net vervelend maken: lopen alle stemmen gesmeerd, praten gasten niet door elkaar, zit er niet iemand voortdurend ja te zeggen, hoor je bepaalde tics, of stopwoorden, ... etc.

  • Ten slotte denk je vaak dat je een goed verhaal brengt tijdens het opnemen en hoor je achteraf dat het eigenlijk wel een stuk anders kon.

Je laten begeleiden in de opbouw van je verhaal is ook van cruciaal belang. Ik ben inmiddels alles samen een kleine 1000 podcasts verder en leerde met vallen en opstaan de knepen van het vak. Ik bouwde zelfs een opnamestudio, investeerde in materiaal, software en leerde uit uren ervaring hoe het niet moet en wel kan.

Wat brengt het op?

De allereerste podcast die ik ooit produceerde is anderhalf jaar oud, heeft ondertussen al 15 vervolguitzendingen die samen goed zijn voor meer dan 3000 beluisteringen. Een meer recente podcast in opdracht van een klant, had na amper 3 weken al 130 luisteraars bereikt. Het is belangrijk dat je de podcast past in andere marketingactiviteiten en dat je voortdurend vanuit het ene medium naar het andere verwijst. De inhoud stem je ook best af op seizoen, lopende acties of actualiteiten die je kan 'newsjacken'. Zorg af en toe voor een gastspreker en vergeet niet een en ander levendig, onderhoudend en vooral interessant te houden!

Veel plezier!


9 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page