googleb6c02af2bf83b897.html 5+1 nuttige tips voor je volgende transformatie...
top of page

5+1 nuttige tips voor je volgende transformatie...


"Ik heb een schitterende presentatie gemaakt, en een opener die ik steeds opnieuw gebruik bij de aanvang van elke vergadering. De boodschap is helder, de voordelen zijn duidelijk opgelijst en wat we gaan doen kan ik niet eenvoudiger voorstellen. Toch slaat het niet aan... Je ziet aan de medewerkers dat ze zich zitten af te vragen waarom het allemaal nodig is. Je voelt ze denken dat het weer de zoveelste opgelegde verandering is, waardoor ze weer meer administratief werk zullen hebben, terwijl ze er weinig extra zullen uit halen ... Hoe komt dat toch?"

Bovenstaande woorden komen uit de mond van Jan. Jan is verantwoordelijk voor een groot veranderingsproces in een multinationaal bedrijf met Belgische roots. Er worden nieuwe processen ingevoerd. Er komt nieuwe software om de processen te ondersteunen en nieuwe hardware om het werkbaar te maken en te houden.

Ik doorblader het materiaal dat Jan maakte en herken meteen een aantal valkuilen waar ook hij is in getrapt. Ik ben alvast enthousiast dat ik hem mag inspireren om een en ander naar de gewenste uitkomst te begeleiden.

Hier alvast 5 tips die ik graag met jou deel:


  1. Positioneer elke transformatie duidelijk als een GENERATIEVE transformatie. Doe je dat niet, dan wordt een en ander door je mensen steevast ingevuld als een REMEDIERENDE transformatie.

  2. Gebruik herkenbare metaforen. Actie krijg je wanneer de balans tussen ratio, emo en een onderbouwd plan in evenwicht zijn. Heel veel change managers vergeten de emo. Die krijg je er eenvoudig in door metaforen en verhalen te gebruiken.

  3. Creëer een identiteit rond je verandering. Geef het kind een naam. Zorg voor een identiteit waar iedereen zich mee kan vereenzelvigen, waar iedereen fier op is.

  4. Breng de zaken die zullen verdwijnen naar het niveau van "doen" en de nieuwe vermogende elementen naar het niveau van "zijn"

  5. Wees expliciet in wat elke verandering zal betekenen voor de "status" van de betrokkene. Status verwijst hier niet naar rijkdom of macht, wel naar het verhaal, het aanzien, de perceptie van de betrokkene

  6. Bonus tip: ookal zijn transformaties erg ernstig, blijf ten all tijde humor gebruiken.

Wil je nog intenser voelen hoe je mensen kan mee krijgen in verandering? Ping me.


Over de auteur

Hans Demeyer is gepassioneerd coach, mentor en facilitator van processen. Hij begeleidt individuen, teams en organisaties doorheen gewenste verandering. Hij gebruikt hiervoor methodes en modellen uit NLP, CBT en (conversationele) hypnose, gecombineerd met meer dan 30 jaar ervaring als ondernemer, keynotespreker, auteur en coach. www.hansdemeyer.be

18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page